• Comfort & warmte voor iedereen
 • Al vanaf € 225,-
 • Duurzaam verwarmen
 • Kostenbesparend
 • Gratis verzending in NL
 • Comfort & warmte voor iedereen
 • Al vanaf € 225,-
 • Duurzaam verwarmen
 • Kostenbesparend
 • Gratis verzending in NL

Is een infrarood paneel veilig?

Deze vraag krijgen wij ontzettend vraag gesteld. En terecht!

6/10/2022 - Tijd om hier wat dieper op in te gaan.

Want naast comfort en warmte, heb jij geen zin in vervelende bijwerkingen van een relatief nieuw en onbekend product. We leggen het je hier haarfijn uit en vernoemen tevens de bronvermelding zodat jij er zeker van kunt zijn, dat infrarood verwarming een gezonde manier van verwarmen is voor nu- en in de toekomst.

De straling van infraroodpanelen is langgolvige straling. Dit verwarmt de huid, maar zal er niet in door dringen. Hierdoor is langgolvige infraroodstraling niet schadelijk voor de gezondheid.

Bron Duurzaambouwloket

Wat is infrarood?

Het belangrijkste kenmerk van elke Sundirect heater is het infrarood verwarmingselement. Het werkt op dezelfde manier als een klassieke kachel: een element met een hogere temperatuur die energie overbrengt naar een lichaam met een lagere temperatuur door middel van elektromagnetische straling.

We beschouwen voornamelijk drie verschillende soorten infraroodstraling:

 • Kortegolf-infrarood stralen, deze werken bij een hoge gloeidraadtemperaturen boven 1.800 °C;
 • Middengolf-infrarood stralen, werken bij gloeidraadtemperaturen van ongeveer 1.000 °C;
 • Langegolf-infrarood stralen, werken bij een lagere temperatuur van ongeveer 80°C tot 120°C.
  Vanwege dit kernvoordeel wordt de langegolf-infraroodtechnologie veel gebruikt in de infraroodsauna, infraroodlampen en andere apparaten voor gezondheidsbehandelingssystemen. En dus ook in de infrarood verwarmings panelen van Sundirect Heaters.
  Omdat de verwarmingselementen zich op een relatief lage temperatuur bevinden, geven SUNDIRECT kachels geen emissies, stof, vuil, formaldehyde*, giftige dampen van verfcoating, etc.
  *Formaldehyde is een kleurloos gas met een prikkelende geur. Formaldehyde zit van nature in voeding en komt ook in je lichaam voor. Ook kan er formaldehyde ontstaan bij vuur, bijvoorbeeld bij het branden van kaarsen of een open haard, of tijdens het barbecueën.

Gezondheid

Dit heeft ervoor gezorgd dat SUNDIRECT kachels erg populair zijn bij mensen met ernstige allergieën en meervoudige chemische overgevoeligheid. Verschillende onderzoeken hebben het gebruik van infraroodverwarming onderzocht bij de behandeling van chronische gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, congestief hartfalen en reumatoïde artritis, en hebben enig bewijs van voordeel gevonden.

De toekomst ligt in infrarood verwarming. Vanwege het feit dat ver-infrarood werkt bij een oppervlaktetemperatuur van ongeveer 80-120°C, creëert het de meest comfortabele verwarmingsconditie zonder de mogelijkheid om verbrand te worden.

Verschillende soorten straling

Dagelijks worden wij bloot gesteld aan allerlei soorten straling waar je jezelf vaak helemaal niet -meer- bewust van bent.

Hoogspanningslijnen, mobiele telefoons, elektrische apparaten en wifi hebben allemaal een elektromagnetisch veld. We noemen dat ook vaak ‘straling’. Maar ze hebben niet allemaal dezelfde straling.

Bron: Kennisplatform Elektromagnetische velden

Wat is nu precies het verschil?

Overal waar elektriciteit aanwezig is, is een elektrisch veld aanwezig. Als elektriciteit stroomt is er daarnaast ook een (wisselend) magneetveld.

De belangrijkste eigenschap van een elektromagnetisch veld (of ‘straling’) is de frequentie. De frequentie geeft aan hoe vaak het veld per seconde van richting en sterkte wisselt. We drukken de frequentie uit in Hertz.

De elektriciteit in ons huis heeft bijvoorbeeld een frequentie van 50 HZ. Dat betekent dat het veld 50 keer per seconde van richting wisselt.

De frequentie kan uiteenlopen van heel laag tot heel hoog. Als we de frequenties rangschikken van laag naar hoog dan noemen we dat het elektromagnetisch spectrum.

Het elektromagnetisch spectrum van links naar rechts

Bekijk je het elektromagnetisch spectrum van links naar rechts, dan kom je de volgende soorten velden/straling tegen.

Statische velden (niet in het plaatje)

Statische velden hebben een frequentie van 0 hertz, ze wisselen niet van richting. De bekendste statische magnetische velden zijn het magnetische veld van de aarde en de velden van magneten. Bovenleidingen van treinen, trams en trolleybussen veroorzaken ook een statisch veld. Heel sterke statische velden komen voor bij MRI-apparatuur in ziekenhuizen.

Extreem laagfrequente velden (ELF-velden)

ELF- velden hebben frequenties tot maximaal 10 kilohertz. Velden met extreem lage frequenties komen bijvoorbeeld voor bij het elektriciteitsnet. Hoogspanningslijnen en transformatorhuisjes veroorzaken een ELF-veld.

Bij extreem lage frequenties zijn het magnetisch en elektrisch veld niet aan elkaar gekoppeld. Het elektrische veld kan bijvoorbeeld niet door het isolatiemateriaal om de elektriciteitskabels of door muren. Het laagfrequente magneetveld dringt daar wel doorheen.

In de praktijk heb je bij ELF- velden in de woonomgeving dus alleen te maken met magneetvelden. De sterkte van dat magneetveld drukken we uit in tesla of microtesla.

Radiofrequente velden

Velden met frequenties tussen 10 kilohertz en 300 gigahertz noemen we radiofrequente velden. Onder andere radio, televisie en mobiele telefoons gebruiken dit type straling. Een ander voorbeeld is de magnetron.

Bij radiofrequente velden zijn het magnetisch en elektrisch veld aan elkaar gekoppeld. Deze twee velden komen altijd samen voor en worden dan elektromagnetische velden genoemd. De sterkte van dat elektromagnetisch veld drukken we uit in volt per meter.

Licht

Elektromagnetische velden met nog hogere frequenties zijn infrarood licht (de warmtestraling van de zon of kachel) en het zichtbare licht.

Ioniserende straling

Bij nog hogere frequenties spreken we over ioniserende straling. Het gaat dan bijvoorbeeld om röntgenstraling. Of om straling van radioactieve stoffen.

De term ioniserend betekent dat de straling zoveel energie heeft dat ze ons DNA kan beschadigen. Daardoor kan deze straling kanker veroorzaken. Uv-straling van de zon is een voorbeeld van ioniserende straling.

Alle elektromagnetische velden met lagere frequenties dan die van de ioniserende straling kunnen dit niet. We noemen die straling daarom niet-ioniserende straling.

Bron GGDleefomgeving

Lees alles over elektromagnetische velden op het Kennisplatform Elektromagnetische Velden.

Is infrarood straling veilig?

Is het niet slecht voor je, blootgesteld worden aan de straling? Nee, meldt Milieu Centraal. De ‘langgolvige straling’ die de IR-panelen zenden is niet schadelijk voor de gezondheid. “Langgolvige infrarode straling verwarmt de huid, maar dringt er niet door.”

Bron Milieucentraal

Certificeringen

Sundirect Heater stelt de hoogst mogelijke eisen aan infrarood panelen en spiegels. Bekijk alle veiligheidscertificaten voor Sundirect infrarood verwarming hier.

"Conclusie: Hendrik hieronder, kan onbezorgd, op een gezonde en veilige manier genieten van de warmte en comfort van zijn infrarood paneel."